Varför får jag finnar?

Finnar beror till stor del på arvsanlag. Men hur stort problemet blir beror även på miljö och psykiska orsaker. Lär dig mer om faktorerna som spelar in.

Det är större risk att du drabbas av problem med finnar om dina föräldrar hade liknande besvär. Men samtidigt har produkter för behandling av finnar utvecklats mycket på senare tid, därför behöver inte dina föräldrars problem överföras på dig. Men det kan vara en bra idé att samtala med dina föräldrar om finnar för att kunna förebygga problemet.

I puberteten spelar hormonella faktorer stor roll för finnarnas uppkomst. Hormonerna rubbar balansen i talgproduktionen och leder till ett överskott av talg eller fett. Utan ordentlig rengöring och återfuktning kan detta leda till att du får finnar. Därför är det viktigt med lokalbehandling av områden där huden är extra fet.

Miljö och omgivning påverkar också balansen i din hud. Framförallt handlar det om vilka produkter din hud utsätts för. Fetare krämer bör inte användas av personer som har lätt för att få finnar. Tänk dock på att återfuktning är viktig även för personer med fet hy, men använd en lättare produkt som inte täpper till porerna. Viss kosmetika kan också bidra till att täppa till porerna, fråga därför alltid i butiken om produkterna passar din hud.

Det finns ännu inga entydiga bevis på att vissa typer av livsmedel orsakar finnar. Men precis som med mycket annat är det väldigt individuellt. Vissa livsmedel kan ha mer eller mindre inverkan på just din hud. Känner du att exempelvis choklad eller nötter ger dig problem med finnar kan det vara en bra idé att dra ned på det.

Uppkomsten av finnar kan också bero på vissa läkemedel. Om du äter någon medicin som du känner påverkar din hud i negativ bemärkelse bör du prata med din läkare, kanske finns det en alternativ medicin som passar dig bättre.

Utöver fysiska finns det även psykiska orsaker till uppkomsten av finnar. Depression och mental stress gör dig mer mottaglig för finnar. Tänk på att det är viktigt med sömn och vila för att din hud ska må bra.

När bör jag söka vård?
Om du har svåra besvär bör du alltid söka vård. Svåra besvär kännetecknas till exempel av rikligt med varblåsor, knölar och ärrbildning. Bara att du själv upplever besvären som riktigt jobbiga är också en bra anledning att ta kontakt med vården.

Lätt till måttlig akne kan ofta behandlas framgångsrikt med egenvård. Om egenvården inte har haft effekt efter 6-8 veckor kan det krävas behandling med receptbelagda preparat. Rådgör med din husläkare.