Hudexperten tipsar

Maria Matsson, forskare och produktutvecklare på ACO Hud, svarar på vanliga frågor om finnar och hudvård. Ta del av hennes tips.

Finnar och hormoner
Varför får jag finnar när jag är över 20 år? Är inte det ett tonårsproblem?

Svar: Man anser att förändringar i hormonbalansen är den främsta orsaken till finnar. Det förklarar också att finnar först uppstår i tonåren och är vanligast under dessa år, men finnar kan också dyka upp senare i livet. För kvinnor varierar hormonnivåerna till exempel över menscykeln, vilket kan ge problem med finnar. Stress är en annan faktor, kanske den främsta efter tonåren, som påverkar uppkomsten av finnar. Sen påverkar givetvis också allt vi sätter på huden: fingrar, applikatorer och makeup-produkter kan alla bidra till en mer gynnsam miljö för finnar genom att täppa till porer och tillföra bakterier. Har du stora problem med finnar efter tonåren kan det finnas anledning att kontakta läkare för att se om det ligger någon större hormonell obalans bakom dina problem.

Pormaskar
Hur får jag bort mina pormaskar?

Svar: Först och främst handlar det om att ha en bra bashudvård för att förebygga uppkomsten av pormaskar. Rengör huden morgon och kväll och återfukta därefter. På de områden där pormaskar brukar dyka upp kan du applicera en produkt som innehåller salicylsyra och verkar propplösande. Sist, men inte minst viktigt: Kläm inte! Då irriterar du bara huden och tillför bakterier så att pormaskarna riskerar att utvecklas till finnar.

Att klämma

Jag fick en finne för 2 månader sen, jag pillade lite och det blev såklart värre. Nu är det så att det är en liten röd bula kvar och det är lite rött runt också, huden runt finnen är ganska mjuk och nu har det blivit en stor pormask bredvid. Vad ska jag göra för att få den att försvinna?

Svar: Du har ju redan kommit på att pillandet bara förvärrar situationen, även om det kan vara svårt att låta bli. Min rekommendation till dig nu är dels att använda en bra rengörande produkt med salicylsyra för att djuprengöra huden och därmed förhindra uppkomst av nya finnar. Den röda bulan kommer att försvinna så småningom, men nu handlar det förmodligen om att läka ett ärr och det tar längre tid än att vänta ut en finne. Medan du väntar så använd Cover stick för att dölja rodnaden och samtidigt torka ut så att inte nya pormaskar dyker upp.

Rengöring
Jag tvättar mitt ansikte både morgon och kväll, ändå får jag finnar. Hur ska jag göra?

Svar: Även om du gör helt rätt i att tvätta ansiktet morgon och kväll finns det mer som spelar in. Lika viktigt som att tvätta ansiktet är återfuktningen, eftersom fet hud har lika stort behov av fukt som torr hud. Använd därför en hudkräm som inte täpper till porerna eller gör huden fet. Prova produkter som fungerar återfuktande samtidigt som de absorberar överflödigt fett. Det är viktigt att använda produkter som är speciellt framtagna för ung hy. Använd med fördel speciella uttorkande, propplösande och bakteriehämmande produkter på särskilda problemområden.

Foundation
Jag använde foundation förut men slutade för att jag fick ännu mer finnar, trots att det stod på förpackningen att den inte täpper igen porerna. Jag skulle vilja ha tips på någon foundation som inte ger mig finnar.

Svar: Precis som du säger ska du använda en foundation som inte täpper till porerna, de flesta märken har produkter som i sig inte ger finnar. Problemet ligger snarare i hur väl man tar hand om huden under. Genom att rengöra och återfukta huden noggrant innan foundation appliceras uppstår inte problemet med tilltäppta porer i lika stor utsträckning. Ett tips är att använda en produkt som innehåller salicylsyra vilket förebygger och motverkar oren hy. Efter rengöring applicerar du krämen, antingen i hela ansiktet då produkten fungerar återfuktande, eller på problemområden som komplement till din vanliga hudkräm. Sedan är det fritt fram att använda en lättare foundation. Glöm inte att rengöra en eventuell smink-applikator eller byt ofta t ex svamp som du använder att applicera sminket med, annars kan den sprida bakterier som bidrar till ditt problem.

Hemmakurer
Fungerar egna kurer mot finnar? Typ mosa ihop grejer i köket och lägga på som mask?

Svar: Det svåra med hemmakurer är att man lätt får med ingredienser som påverkar huden negativt, eller att man inte får rätt mängder av olika ämnen och balans mellan dem. Det finns också en risk att få med ämnen som sätter igen porerna och därmed är hemmakurer kanske inte så lämpliga för personer som lätt får finnar. Bland de råvaror man vanligtvis har tillgång till i hemmet finns heller inga som är särskilt effektiva mot just finnar. Däremot är det ju roligt att använda en mask man gjort själv vid något enstaka tillfälle. Glöm bara inte att produkter utan konserveringsmedel är färskvaror.

Kost
Hur mycket spelar kosten in på om man får finnar? Ger choklad och ost finnar?

Svar: Många upplever att de får mer finnar i samband med att de äter viss mat, framför allt feta saker som choklad och ost. Det finns dock inga tydligt klarlagda samband mellan kost och finnar generellt sett. Om du däremot upplever att du får mer finnar i samband med att du äter något särskilt så kan det vara så för just dig.

Supermedicin
Finns det någon sorts supermedicin som gör så att man aldrig får en finne igen?

Svar: En sån medicin har vi nog alla önskat oss någon gång i livet, men tyvärr, om den hadefunnits hade du inte sett en finne på någon. En anledning är att det fortfarande finns oklarheter kring exakt hur det kommer sig att en finne börjar utvecklas och därför är det svårt att utveckla den perfekta behandlingen. Sen är vi ju alla olika med avseende på hudtyp och därför behöver behandlingarna bli rätt så individuellt anpassade. Däremot finns det idag många bra både receptfria och receptbelagda läkemedel för att lindra symptomen som gör stor skillnad för den med mer problem.