Förebygg finnar

Glöm mirakelkurer. Om du letar efter ett universellt tips för att slippa finnar för evigt har du kommit fel. Ledorden är istället tålamod, kontinuitet och bra rutiner. Lär dig tre enkla steg till renare hy.

Finnar är något de flesta förr eller senare drabbas av. Istället för att förlita dig på dyra medel som lovar underverk och inga mer finnar, finns det faktiskt mycket du kan göra själv för att får renare hy. Först och främst handlar det om att rengöra huden från döda hudceller och överflödigt fett som annars riskerar att täppa till porerna och utgöra grogrunden för finnar. Efter rengöring är återfuktning minst lika viktigt. Även finnig hud behöver återfuktas för att inte hamna i obalans.

Yttre faktorer som sol kan ha positiv inverkan på huden men tänk på att vissa hudläkemedel kan ge biverkningar i solen. Var noga med användarinstruktionerna och prata med din läkare om du äter starkare medicin. Den dagliga hudvården är av yttersta vikt. Fortsätt att rengöra och behandla även när en förbättring börjar synas. Det kan ta upp till 4–6 veckor innan resultat syns. Följ vår trestegsmetod för enklare hudvårdsrutiner:

1. Rengör

Rengöring är grunden till en fin hy. Rengöring är viktigt även om man behandlar sina problem med läkemedel. Genom att avlägsna smuts, överflödigt fett och döda hudceller minskar risken för att porerna täpps till och finnar bildas. Använd gärna produkter som innehåller salicylsyra då de verkar avfjällande och propplösande för att rengöra porerna på djupet och förhindra att de täpps igen. Produkter med salicylsyra verkar även lätt bakteriehämmande. Rengör huden två gånger om dagen, vid upprepad rengöring riskerar huden att torkas ut vilket också kan ge upphov till finnar. Undvik att klämma ut pormaskar med fingrarna. Det ökar risken för inflammationer.

2. Återfukta

När huden är ren är det dags att återfukta för att hindra den från att torka ut. Återfuktar man inte huden så kan den upplevas som torr och stram, då även fet hud har behov av fukt. Lämpliga produkter för fet och oren hy är lätta krämer och geler med låg fetthalt, eller helt fettfria, som bör vara icke komedogena, dvs. att de inte täpper till porerna. Om du använder topikala läkemedel är det vanligen direkt före eller efter återfuktning som de produkterna ska appliceras på huden.

3. Punktmarkera

Om finnen är ett faktum och du inte har tid att vänta på effekt från behandling med läkemedel, eller att den förebyggande hygienen minskar nya utbrott, så finns det tillfälliga lösningar. Använd till exempel produkter som omedelbart döljer och torkar ut för att minska synligheten av finnarna. Dessa produkter passar bäst för dig som har enstaka utbrott och behandlar inte själva hudåkomman

Läs mer hur tjejerna på Safee använder trestegsmetoden!

 

Ger din hudkräm tilltäppta porer och glansig hy?

Byt till Spotless Daily Moisturiser som återfuktar huden utan att täppa till porerna. Den innehåller samtidigt mattande partiklar som absorberar överflödigt fett och gör huden matt och fräsch.

Dåligt med plats i väskan på weekendresan?

Ta med Spotless Blemish Treating Moisturiser – en 2-in-1 produkt som motverkar fet & oren hud och återfuktar huden.

Vill du förebygga finnar på ryggen till solsemestern?

Undvik att klämma finnarna då det ökar risken för att du sprider inflammationen. Badda finnarna med Spotless Daily Purifying Toner två gånger om dagen.